MITŐL HITELES EGY NATÚRKOZMETIKUM?

2020.08.25

Ma óriási a piaca a természetesebb, egészségesebb termékeknek. Hogyan ismerhetjük fel a széles kínálati palettában a valóban natúrkozmetikumokat, hogy ne essünk a ma tapasztalható össznépi átverés csapdájába?


A natúrkozmetikumokat nem a reklámjukról, hanem az összetevőikről ismerjük fel. Jellemzően csak hidegen sajtolt, teljes értékű növényi olajat, növényi vajakat, értékes gyógynövényeket, zöldségeket, gyümölcsöket, melyeket ellenőrzött - például a Hungária Öko-Garancia által - minősített ökológiai gazdálkodásban termeltek. Ezeken kívül tartalmaznak növényi eredetű emulgeátorokat, természetes gélképzőt, vitaminokat, mézet, méhviaszt. Fontos azt is tudni, hogy nem minden natúrkozmetikum "bio." Egy készítmény akkor veheti fel a "natúrkozmetikum bio összetevőkkel" nevet, ha az alapanyagok ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származnak.

Mindig kéznél: INCI lista

Szakemberként szánjunk pár percet arra, hogy megismerjük a gyártót és a kiszemelt terméket. Az összetevőket (INCI) a gyártók a jogszabályban előírt módon kötelesek feltüntetni, így a lista tanulmányozásával egyből kiszűrhető, ha a termék valamilyen, számunkra nem elfogadható anyagot tartalmaz.
Segítség a zűrzavarban: COSMOS Natural minősítés
A COSMOS-minősítést a legmagasabb organikus, illetve natúrkozmetikai szabványok alapján gyártott minőségi, biztonsággal használható natúr és organikus/bio készítmények kapják meg. A COSMOS irányelvei a natúrkozmetikumok által is kiemelten fontosnak tartott fenntartható termelés és fogyasztás ösztönzése érdekében kerültek kidolgozásra.
Korábban a minősítő szervezetek eltérő szabályokat alkalmaztak a szépségápolási készítmények ellenőrzésekor, emiatt egyfajta versenyhelyzet alakult ki az intézmények között. A Cosmos Standard (COSMetics Organic Standard) megalkotásával ennek kívántak véget vetni, és tisztává, átláthatóbbá tenni a szabályozást. A COSMOS-szabvány az öt legnagyobb európai minősítő szervezet (a német BDIH, a francia Ecocert és Cosmebio, a brit Soil Association és az olasz ICEA) együttműködése által jött létre, azzal a céllal, hogy a szépségápolási termékek hiteles minősítéséhez egységes bio- és natúrkozmetikai szabványrendszert alakítsanak ki.

Mit minősítenek?
A COSMOS standard úgy az alapanyagokra, mint az előállításra, mint a termékek marketingjére és ellenőrzésére is kiterjed, és a megelőzés és a biztonság elvére épülve az egész termelési láncot szabályozza. A minősítés arra utal, hogy az adott készítmények gyártói felelősségteljesen használják a természeti erőforrásokat, egészség- és környezetkímélő gyártási technológiát alkalmaznak, támogatják az ökológiai gazdálkodásból származó összetevők használatát, és úgy általában hisznek a zöld kémiában.
Mire terjed ki a szabályozás?
Az alapanyagok eredetének és feldolgozásánál a COSMOS öt kategóriát vesz figyelembe, annak megfelelően, hogy mely alapanyagok alkalmazhatóak és melyek tiltottak:
1. Víz: minden esetben meg kell felelnie a higiéniai standardnak.
2. Ásványi összetevők: eredeti ásványi anyagok vagy egyszerű kémiai folyamatokkal módosított ásványi összetevők alkalmazhatóak.
3. Fizikailag előállított mezőgazdasági összetevők: megengedett a növényi, állati és mikrobás összetevők használata. Tilos viszont a géntechnológiailag módosított növényi alkotóelemek és az állatok testéből nyert nyersanyagok alkalmazása.
4. Kémiailag előállított mezőgazdasági összetevő: ugyanazok a szabályok vonatkoznak rá, mint a fizikailag előállított összetevőkre, de ez esetben alkalmazni kell a zöld kémia alapszabályait.
5. Egyéb összetevő: a standard szigorúan szabályozza a megengedett tartósítószerek listáját.
A szabályozás továbbá az alábbiakra terjed ki:
6. A termék összetétele: azaz annak a figyelembe vétele, hogy hány százalékban tartalmaz organikus összetevőket.
7. Tárolás, feldolgozás, csomagolás: a tisztasági és higiéniai szempontok szemlézése a tárolás, a gyártás és a csomagolás során, valamint környezetkímélő csomagolás alkalmazása. Tiltott a klórozott műanyagok használata a csomagolásban.
8. Környezeti hatások: a termék és a csomagolás, valamint a gyártási folyamatok környezetkímélő jellegének, a gyártási hulladék minimalizálásának és újrahasznosításának figyelembe vétele.
9. Címkézés és kommunikáció: a címkézésnek tisztának és egyértelműnek kell lennie, minden fontos információt tartalmaznia kell, és nem vezetheti félre a vásárlót.
10. Vizsgálatok, certifikáció és felülvizsgálat: a szabályozásnak minden egyes terméknek meg kell felelnie és ez minden évben felülvizsgálásra kerül.
A COSMOS-minősítés jelzése
A COSMOS minősítésnek nincs saját, önálló logója, így a minősítést az alapító minősítő szervek pecsétje alá kiírt Cosmos Natural vagy Cosmos Organic kifejezések jelzik. A gyakorlatban például a minősített natúrkozmetikumokat a BDIH Cosmos Natural logóról ismerhetjük fel.
COSMOS Natural minősítés
A COSMOS-minősítésen belül a COSMOS Natural natúrkozmetikum minősítést olyan termékek viselhetik, amelyek többek között mentesek a parabénektől, gén- módosított összetevőktől és a legtöbb kőolaj-származéktól is.
A minősítés nem ír elő minimális természetes összetevő arányt a termékben, ugyanakkor tiltja a génmódosított növényi összetevők, valamint az állatok testéből nyert nyersanyagok használatát.
Segítsünk okosan dönteni!
Az ellenőrzött natúrkozmetikumokat előállító cégek minden szempontból elkötelezettek a természet megismerése, megértése és védelme mellett. Tudatosítsuk vendégeinkben, hogy egészségük megőrzése a bőrnél kezdődik! Ajánljunk nekik megbízható, hatékony és mellékhatásmentes natúrkozmetikumokat! Hiszen szervezetünket a környezetünktől a bőrünk választja el. Gondoljunk bele, hogy a körülöttünk zajló zűrős világban megteremti a belső autonómiánkat, vigyáz annak pontosan beszabályozott rendjére. Bőrünk, mint egy jótékony ernyő, védi szervezetünket - természetesen nem a végtelenségig, csak a kapacitásának határáig.
Szerző: MOLNÁR FERENC tulajdonos, ügyvezető igazgató Ilcsi Szépítő Füvek Kft.
Forrás: Beauty Forum.hu