Holisztikus bőrápolás és anti-aging

2022.09.01

Legnagyobb szervünkre, a bőrünkre alapvetően érvényes az az ősi bölcsesség, ami szerint: "ahogy fent, úgy lent... ahogy belül, úgy kívül"*. Azaz, minden kozmetikai kezelés holisztikus szemléletű kell(ene), hogy legyen, és soha nemcsak tüneti. Nézzük, hogyan működik mindez a gyakorlatban, anti-aging kezelésre fókuszálva

Holisztikus bőrápolás esetében a problémamegoldás kulcsát az összefüggések felismerése jelenti.
Az évek múlásával az alapbőrápolás, a letisztítás, az éjszakai krém és a nappali hidratáló egyszer csak, bármilyen jó minőségű is, kezd kevés lenni.
Ilyenkor jön képbe a holisztikus bőrápolás, ami nem csak egy-egy bőrtünetre fókuszál, hanem az egész embert veszi figyelembe, így több irányból próbál megoldást kínálni az aktuális problémánkra.

Külső-belső harmónia

A holisztikus bőrápolás az életmód, az egészség és a testi-lelki egyensúly nagyon átfogó megközelítése, amelynek semmi köze nincs az úgymond természetes termékek vásárlásához, avagy a rituális kezelések világához.

Számomra fontos, hogy az általam végzett kezelések tudományosan is megalapozottak legyenek, emellett elengedhetetlennek tartom a bőrápolás, és ezzel párhuzamosan az egészség holisztikus megközelítését.

A holisztikus filozófia alapja az, hogy ezek a területek egymással összefüggnek, harmóniában, egyensúlyban vannak - azaz az egészség, és vele együtt a szépség, csak akkor érhető el, ha minden egyes rész megfelelően működik.
A bőrápolás esetében a holisztikus megközelítés azt jelenti, hogy bőrünk egészségi állapota nemcsak a megfelelő krémen és bőrápoláson múlik, hanem ennél jóval többön, az egész életünkön.
A bőrápolás célja a bőr külső-belső táplálása, aminek alapja a rendszeres bőrápolási rutin.

Hormonális hatások

A bőrünk megereszkedéséért felelős sok tényező közül, a hormonális változást emelném ki. Az idő előrehaladtával a fiatalságért felelős ösztrogén- és progeszteronszint csökken, mígnem már csak nagyon minimális mennyiségben lesznek jelen. Ekkor a férfias típusú androgén hormonok kerülnek előtérbe. Az ösztrogénszint csökkenése a bőrünk állapotára is kihat, ezáltal veszít a tónusából, a feszességéből és a ragyogásából, szárazabbá válik. Ha nem teszünk ellene, akkor bizony jelentősen meg tud ereszkedni a bőrünk. Szerencsére ma már számos kezelés, hatóanyag, és kozmetikum áll a rendelkezésünkre, amelyekkel ellensúlyozhatjuk ezt a folyamatot.

Ép test és szép bőr

Lássuk, mire kell még figyelnünk, az ép test és a (sz)ép fiatalos bőr érdekében!

 1. Víz - A víz nem hagyható ki a bőrápolási rutinból. Rendkívül látványos a különbség a megfelelően hidratált és az elhanyagolt bőr között. Nem beszélve a megfelelő ivóvíz egészségügyi előnyeiről, a fejfájások megelőzésétől kezdve egészen az energiaszint fokozásáig. A víz belülről alapozza meg a szépséget.

 2. Mozgás - Mozogj, hogy egészségesebb legyél, ezáltal a bőröd is szebb lesz!
  A testmozgás segíthet a stressz enyhítésében és a boldogság-hormonok felszabadításában, mint például az endorfin. Ezen kívül jelentősen javítja a keringést és a véráramlást, ami elengedhetetlen a méreganyagok kiürítéséhez, és fokozza az oxigénfelvételt. Elősegíti a jobb alvást, ezzel is támogatva a szépségünket.
 3. Pihentető alvás - Az alváshiány sötét karikákat, fáradt, szürkés, fakó bőrt eredményez. Emelkedett kortizol- és stresszhormon-szintet okozhat, amely további gyulladást, sőt súlyosabb esetben ekcémát vagy psoriasist válthat ki. A kialvatlanság következtében nincs a szervezetnek lehetősége a regenerálódásra.
 4. Fényvédelem - Az egyik legfontosabb dolog, amit tehetünk a bőrünkért, az az, hogy megvédjük a káros sugaraktól, amelyek gyorsítják az öregedési folyamatokat, pigmentfoltot és súlyosabb esetben melanómát, bőrrákot okozhatnak.
 5. A táplálkozás is nagyon fontos szerepet játszik. Minél egészségesebb és kiegyensúlyozottabb az étrend, az annál inkább pozitívan visszatükröződik az arcunkon. A bőrünket érintő hatásaikból itt most csak néhányat említek:
  - A vércukorszint emelkedését okozó ételek (pl. cukor, fehér kenyér, tészta) fokozhatják a faggyútermelést, gyulladást okozhatnak, lebontják a kollagént, stb.
  - A megfelelő rostbevitel létfontosságú szerepet játszik az egészségünk és szépségünk biztosítása terén.

Szerző: KORMANIK ANDREA Kozmetikus, szakoktató, beauty-med szalontulajdonos

Forrás: Beauty Forum