Szendi Gábor: Miről árulkodik a körömelváltozás?

2022.10.11

A körmünket vághatjuk, reszelgethetjük, festhetjük, rághatjuk, vakargathatjuk vele bőrkinövéseinket, de a körmeink még betegségeinkről is tudósíthatnak minket. De ne várjunk egyfajta kódrendszert, amelyben pontos megfeleltetés van az egyes körömelváltozások és egyes betegségek vagy hiányállapotok közt. Mivel a köröm érzékeny a szervezet működésében beálló változásokra, ezért általános szabály, hogy a köröm rendellenességei általában jeleznek valamit, amit érdemes komolyan venni. Azonban mindenki másképp működik, bizonyos körömelváltozások egészséges embereknél is megjelenhetnek.

A köröm a mátrixban növekszik folyamatosan. A körömtakaró egy szarupárkányban, a körömredőben folytatódik, ami a holdacskára ránőtt vékony bőrréteg. A holdacska alatt található a mátrixnak a látható köröm alá belógó része. Az ezt követő rózsaszín rész a körömágyhoz tapadó körömlemez, amely, amikor elválik a körömágytól, kifehéredik. A köröm általában 1-3 millimétert nő havonta, de ez évszakoktól és életkortól is függ.

A testi betegségek vagy anyagcserezavarok esetén a körmön elváltozások figyelhetők meg. Megváltozhat a köröm alakja, mérete, felülete, színe, elválhat a körömágytól vagy felkunkorodhat.

A körömlemez elváltozásai

A köröm elvékonyodását okozhatja cink vagy vashiány. A puhább köröm oka lehet vitamin és ásványi anyag hiány.

A Beau vonal

A Beau vonalak (2. ábra) Joseph Honoré Simon Beau francia orvosról kapták az elnevezést, aki 1846-ban leírta ezt az elváltozást. Ez a körömsánccal párhuzamos benyomódás vagy árok a körmön, ami abból fakad, hogy a mátrixban csökken a köröm termelődése, és így egy szakaszon vékonyabb köröm alakul ki. Gyakran okozza az is, hogy manikűrözéskor a körömtakarót hátratolják. Súlyosabb esetben a köröm felső rétege fokozatosan leválik és elhal.

Beau vonalak
Beau vonalak

A Beau vonal távolsága a szarusánctól - tekintve, hogy hüvelykujjon havonta 1mm-t, a többi ujjon 3 mm-t nő - megadja, mikor történt a szervezetet vagy a körmöt ért fertőzés. A vonal a szervezetet ért inzultust követően 2-3 hónap múlva jelenik meg.

A körömleválásnak többféle fajtája és oka lehet. A Beau vonal esetén lassul, gyengül a körömképződés, de súlyosabb esetben le is állhat, s ilyenkor a köröm az eredésénél leválik, de a körömlemez a körömágyon marad és vagy lenő vagy idővel leválik. Ez általában átmeneti, és a köröm újra kinő. Ha több vagy az összes körmön jelentkezik, az a szervezetszintű okokra utal, ha csak egy-két ujjon figyelhető meg, az inkább traumára (pl. ütés, rossz cipő) vagy helyi fertőzésre utal. Szervezetszintű ok lehet a komoly fertőzés, perifériás keringési zavar, cukorbetegség, pajzsmirigybetegség, vashiányos vérszegénység, vitaminhiány, gyógyszerek (ACE gátlók, béta blokkolók, NSAID-ok, tetracyklinek) vagy kemoterápiás kezelés lehet. A körömvégi vagy széli leválást okozhat a bőrt és körmöt felpuhító, irritáló anyagokkal való gyakori érintkezés (mosogatás, enzimes mosóporral való kézi mosás), intenzív manikűrözés. Ha a mátrix komoly sérülést szenvedett (roncsolódás, égés), a levált köröm esetleg többé nem nő vissza. Ez lehet veleszületett probléma is.

Lyukacsosság

Apró kis pontszerű bemélyedések is megjelenthetnek a körmön (12. ábra), ez eredhet kisebb traumákból (ütés), de gyakori jele a pszoriázisnak, az atópiás ekcémának, pajzsmirigy túlműködésnek, együtt járhat a foltos hajhullás nevű autoimmun betegséggel is. Ha egyik sem, akkor anyagcserezavarok állnak a háttérben.

lyukacsosság a körmön
lyukacsosság a körmön

Hosszanti barázdák

A körmök hosszanti barázdáltsága lehet alkati, családi vonás, de elősegítik a nedves munka, a fokozott manikűr és a körömre felvitt kozmetikumok és azok kémiai anyagokkal történő eltávolítása. Idősebbeken gyakran kialakul a körömlemezek diszkrét hosszanti csíkozottsága.

A csőköröm

A csőköröm (18. ábra) esetén a köröm csőalakban meggörbül és a szélein mélyen belenő a bőrbe, s kialakul a benőtt köröm. (Körömkorrekcióval kezelhető.) Olykor bétablokkoló szedése is okozhatja.

Csőköröm
Csőköröm

A karomköröm

A karomköröm (13.ábra) esetén a körömanyaga túltermelődik, és a körömlemez nem hosszában, hanem vastagságában növekszik. Főleg idős, rossz perifériás keringésű betegekben alakul ki. Pedikűrös tudja kezelni.

Karom köröm
Karom köröm

A köröm felszínének elváltozása

A köröm felszíne lehet durva, átlátszatlan, mintha smirglizték volna, s hosszanti barázdák is látszódhatnak. Ez mindig a mátrix gyulladására utal, amit szisztémás gyulladásos betegségek okozhatnak, mint az autoimmun foltos hajhullás, a pszoriázis, a lichen planus (a bőrt, körmöt, nyálkahártyákat érintő autoimmun betegség) vagy az ekcéma.

A körömlemez sérülései

A körömlemez kettéválása azt jelenti, hogy a felső, látható, és az alsó, körömágyhoz tapadó réteg elválik egymástól. Gyakori kémiai behatásokra, körömlakklemosó rendszeres használatától, oldószerektől.

A köröm töredezettségének két fajtáját szokták megkülönböztetni. Az egyik fajtában a körömlemez a végétől hosszanti irányban berepedezik (15- ábra), könnyen beszakad és letöredezik a berepedések mentén. A másik típusban szintén a körömvégen kezdődik, de lemezesen töredezik a köröm (16. ábra). A kémiai és fizikai ártó hatások mellett pajzsmirigy túlműködésben, vashiányban és egyéb vérszegénységben, májbetegségben, A-vitamin és B-vitaminok hiányában, alultápláltság esetében fordul elő.

Az óraüveg köröm

Az óraüveg köröm elnevezés egy megnagyobbodott, domború körömlemezt jelöl. Ha az alatta levő utolsó ujjperc is megnövekedett, az speciális szindrómákkal kapcsolatos. Ha a körmök mindkét végtagon óraüvegszerűek, akkor az tüdőbetegségekre, szív és érrendszeri betegségekre (billentyű problémák, szívburok gyulladás), májbetegségre, gyulladásos bélbetegségekre, A-vitamin mérgezésre, vérképzési rendellenességekre, alultápláltságra utalhat. Ha csak egyoldali jelenségről van szó, akkor helyi érproblémáról, nyirok- vagy idegsérülésről, szarkoidózisról, esetleg köszvényről lehet szó.

A kanálköröm

Ha a köröm lapossá válik, az már rossz jel, mert ez az előfutára a kanálkörömnek (17. ábra), amikor a köröm nem domború, hanem konkáv alakot ölt és sokszor töredezetté is válik. Gyakoribb a hüvelykujjon, gyerekeknél a 2-4. lábujjon 3-4 éves korig természetes, aztán elmúlik. Okozhatják oldószerek, különösen a petróleumot tartalmazó vegyszerek, vashiányos anémia, Raynaud betegség, szívbetegség, pajzsmirigy alulműködés, gombás fertőzés.

Kanál köröm
Kanál köröm

A körömlemez színének változásai

A Mees vonalak

A Mees vonalak (3. ábra) általában nehézfém mérgezésre vagy kemoterápia hatására alakulnak ki.

Mees vonalak
Mees vonalak

A Muehrcke vonalak

A Muehrcke vonalak (4. ábra) ehhez hasonló, a holdacskával párhuzamos fehér csíkok, de ellentétben a Mees vonalakkal, a hüvelykujj körmén nem jelentkeznek. Nevét Robert Muehrcke orvosról kapta, aki 1956-ban a fehérjehiány tüneteként ismerte fel. A fehérjehiányon túl krónikus vesebetegségre, májcirrózisra is utalhat, de gyakran okozza kemoterápiás kezelés is. Súlyosabb fertőző betegségek után is megjelenhet, ill. jelezheti az ólommérgezést. Sok esetben azonban egészséges embereken is megjelenhet.

Muehrcke vonalak
Muehrcke vonalak

A Terry köröm

A Terry körömre (5. ábra) az jellemző, hogy a köröm felülete kivilágosodik (A), de a köröm végénél egy barnás-lilás csík figyelhető meg (B). Richard Terry 1954-es cikkében írta le májcirrózisban szenvedő betegeknél.

Az elváltozás megjelenhet májelégtelenségben, 2-es típusú cukorbetegségben, pangásos szívelégtelenségben, pajzsmirigy túlműködésben, veseelégtelenségben, alultápláltságban.

Terry köröm
Terry köröm

A Lindsay köröm

Hasonló ehhez az elváltozáshoz a Philip Lindsay által 1967-ben leírt Lindsay köröm (6.ábra), amelyben a köröm fakó fehér, és a köröm vége felé 20-60% rózsaszín vagy barnás piros, nyomásra nem halványodik el. A két szín közt éles határvonal van, nincs átmenet. Krónikus vesebetegeknél igen gyakori.

Lindsay köröm
Lindsay köröm

A köröm elszíneződései

A köröm részleges vagy teljes kifehéredése

A részleges leukonychiában fehér elszíneződés jelenik meg a körmökön. A kis fehér foltocskák vagy csíkok gyakran csak fizikai sérülésből, pl. manikűrözésből vagy ütésből erednek. Ilyenkor a mátrix károsodik, nincs ok az aggodalomra, a foltok lenőnek és nem térnek vissza.

A teljes leukonychia (7. ábra) a vérben mért alacsony albumin szinttel függhet össze, amit fehérjehiány, fehérje felszívódási zavar, vesebetegség, májelégtelenség, vérszegénység vagy szulfonamidok szedése okozhat.

A látszólagos leukonychia a körömágy működészavarára utal csupán, nyomásra elhalványodik. A pszeudo leukonychia pedig egyszerűen valami fizikai behatásra (mosószerek, vegyszerek) vagy gombás fertőzésre alakul ki, ilyenkor a köröm felszíne érdes. 

Teljes leukonychia
Teljes leukonychia

A sárgaköröm szindróma

A sárga köröm szindróma (8. ábra) elkülönítendő a dohányzás okozta elszíneződéstől, ill. a tetracyclinek (antibiotikum típus) körömsárgító hatásától. A sárga köröm szindróma ritka, de önmagában is valamilyen tüdőbetegségre utal, ami gyakran társul limfödémával. Jelezhet krónikus arcüreg gyulladást, tartós köhögést, légszomjat. Jele lehet a rheumatoid arthritisnek, cukorbetegségnek, fehérjehiánynak. Általában a nyirokkeringés helyi vagy szervezetszintű zavara áll a tünet hátterében, amit belsőszervi rákok okozhatnak.


A szürke köröm

ezüst mérgezés
ezüst mérgezés

Barna csík a körmön

A körmön megjelenő hosszanti barnás fekete elszíneződés feltétlen alapos vizsgálatot érdemel, mert gyakran körömmelanoma jele, ami nagyon veszélyes, mint minden melanoma. Az elszíneződés lehet azonban jóindulatú is, éppen ezért sokszor félrediagnosztizálják a melanomát fizikai sérülés okozta bevérzésnek, vagy a mátrixban található melanociták fokozott aktivitásának. A jóindulatú elszíneződést okozhatja kemoterápia, röntgen vagy sugárterápia, ill. endokrin betegségek, vagy gyógyszerek, de ezek hatása általában több ujjon jelentkezik egy időben. Gyerekeknél a barna csíkot gyakran egy körömben lévő nevus (anyajegy), felnőttekben lentigo (májfolt) okozhatja.


A holdacska elváltozásai

A holdacska (lunula) mérete és alakja szintén jelezhet betegségeket. A normálisnál nagyobb holdacska pajzsmirigy túlműködésre, de a mikro holdacska vagy a holdacska hiánya is utalhat erre, vagy pajzsmirigy alulműködésre. A holdacska kis mérete vagy hiánya atheroszklerózist, akromegáliát (óriásnövés), hipofízis alulműködést, vashiányos vértszegénységet, limfödémát, krónikus obstuktív tüdőbetegséget (COPD), veseelégtelenséget, rheumatoid arthritist vagy szklerodermát jelezhet. A holdacska elváltozása csak akkor értelmezhető, ha korábban normálméretű volt, ugyanis egyeseknél genetikai okokból eleve abnormális méretű lehet. A holdacska színe is eltérhet a normál fehéres színtől. Ezeket részben érintettük a köröm elszíneződésénél. A piros holdacska kardiovaszkuláris, hormonális, gyomor- és bélrendszeri, vérképzési, neurológiai problémákkal, vesebetegséggel, májproblémákkal, tüdőbetegségekkel és reumatológiai betegségekkel hozták kapcsolatba. Azaz, mindenképpen intő jel a piros/vörös holdacska.