A szamártejes fürdőtől.... a gyümölcssavakig

2021.09.28


A szamártejes fürdőtől....

Néró felesége, Poppea volt a feltalálója a mára már divatjamúlt szamártej-fürdőnek (tejsav), mely lággyá és bársonyossá tette bőrét.
Kleopátra királynő savanyú tejes fürdője (tejsav) is híres volt.
A hollywoodi filmsztárok, hogy szép maradjon a mellük, éjszakára melltartót használtak, melybe hígított citrom-, narancs- (citromsav) és uborkatejes vagy gyümölcspépes pakolást helyeztek.
Bali, Hawaii és az indonéziai szigetek asszonyai, akik az egész világon ismertek a szépségükről, a mellüket szintén hígított citromlével (tejsav) és egy kis rum keverékével ápolták, ezt dörzsölték be.
XV. Lajos korában az egyik udvarhölgy bőrápoló szere a következőkből állt: fél pint friss tej, negyed uncia citromlé, fél uncia tiszta borszesz.


... a gyümölcssavakig

A gyümölcssavakat használták később szaruképzési rendellenességek gyógyítására (pl. ichtiózis). A gyümölcssavval hámlasztott betegek bőrének állapota az eredeti bőrállapotnál jobb lett. Ezeket a bőrgyógyászati tapasztalatokat publikálták, s így a szépségipar is felfigyelt a gyümölcssavakra.


AHA-savak

Gyümölcssavak = 'α (alpha)-hidroxi savak, alfa helyzetben hydroxilált szerves savak, vagy 'α-hidroxi karbonsavak, más néven alpha hydroxi-acid.
Molekulájukban a karboxil csoporthoz közvetlenül az ('α helyzet?) szénatomhoz hidroxil csoport (OH) is kapcsolódik. A legegyszerűbb molekulaszerkezetű 'α-hidroxisav a glikolsav.

A leggyakoribb AHA-savak:

  • almasav - almából nyerik;
  • borkősav (Acidum tartaricum) - gyümölcsök leveiből vonják ki;
  • citromsav (Acidum citricum) - citrusfélékből származik
  • glikolsav (Acidum glykol) - cukornádból nyerik;
  • tejsav (Acidum lacticum) - savanyútejből állítják elő.


A korszerű kozmetika számos rendellenesség kezelésére (pl. szeborrhoeás akné, pigmentrendellenességek, öregedő bőr) használja a gyümölcssavakat. Az AHA-savak nem egyforma mélyen hatolnak a bőrbe. Az almasav, borkősav minimálisan, a tejsav közepesen, a glikolsav, citromsav mélyen. Az AHA-savak hatását fokozni lehet, hogyha szalicilsavval kombináljuk. Így a bőr megfelelő mélységű hámlasztását lehet elérni. A fokozott hámlasztás ideje alatt a bőrben vízhiány léphet fel, ezért a vizet pótolni kell (pl. ceramidokkal, glikoceramidokkal).


Az AHA-savak négy alaphatása:
1. peeling (hámlasztás)
2. hidratálás (a bőr nedvességmegtartó képességének javítása)
3. keratolysis (hámoldás)
4. antioxidáns (akadályozza a szabad gyökök érvényesülését).

Összességében az AHA-savak hatására javulás áll be a bőr állagában és fényében a hámlás és a vérkeringés fokozódása miatt. A pórusok mérete finomodik, a kis ráncok eltűnnek, a mélyebbek finomodnak. A bőr színe javul, a pigmentfoltok halványodnak, az aknés tünetek csökkennek, az arc fiatalabb lesz.


Mikor alkalmazzuk?

  • Érett, öregedő bőr kozmetikai kezelésére alkalmas. (A hámlás felgyorsításával a bőr hidratáltabb, rugalmasabb lesz, fénytelensége megszűnik. A ráncok mélysége és száma csökken, a pórusok összehúzódnak. A gyümölcssavak a bőr mélyebb rétegeibe behatolnak, stimulálják a fibroblasztokat. Mindennek eredményeképpen megindul a kollagén termelés.
  • Hiperpigmentációnál (fénykárosodás esetén, stb.) ajánlott. (A pigmentált felszíni sejtek lelökődése miatt a foltok halványodnak.)
  • Aknés bőröknél is használható. (Csökkentik a hiperkeratózist, így az elszarusodott szőrtüszők újra kinyílnak, kiürülnek. A gyümölcssavak hatásai miatt a gyulladások csökkennek.

A koncentráció mértéke

A kozmetikában 20-40%-os AHA-sav használható. Ennél magasabb koncentrációjú AHA- kezeléseket csak orvos, bőrgyógyász alkalmazhat, 70%-ig.

Otthonra is ajánlható: az otthonra gyártott készítmények enyhébb töménységűek, de jó eredményt lehet elérni velük. Fontos a megbízható gyártó- és a felhasználói előírás szigorú betartása. Általában az AHA-s kezeléseket kúraszerűen szoktuk alkalmazni.

A kúra több fázisból állhat.

- Hozzászokás: kis koncentrációjú AHA (lehetőleg ne legyen csípő érzés)
- Ható fázis: nagyobb töménységű AHA (pH: 2,5)
- Karbantartó fázis: a kúra végén és időszakonként újra magasabb koncentrációjú AHA-sav.

Ha a vendég otthon alkalmaz AHA-s kezelést, a kozmetikusnak fel kell készítenie. Naponta egyszer a megfelelő koncentrációjú AHA-s készítményt körkörös mozdulatokkal teljes elszívódásig kell az arcbőrre vinni. Először gyenge, majd fokozott hámlás indul be. A bőr kissé viszkethet, és érzékeny lehet az illatanyagokra.

Forrás: Kertész Adrienn Beauty Forum